Reizen naar IJsland in 2021

Begin januari 2021 ben ik voor twee weken naar IJsland geweest. En wat een ervaring was dat! Alleen op de wereld, in natuur die je doet denken aan tijden dat er nog geen mensen waren. En er zijn nu ook nauwelijks mensen. Voor mij een reden om te gaan en een “once in a lifetime” ervaring! Als je daar alleen staat voor zo’n enorme waterval en er is verder geen mens. Alleen het geluid van kletterend water of een krakende gletsjer. Verder niets. Dat is moeilijk te beschrijven.

Maar hoe doe je dat dan in tijden van Covid?

Vooropgesteld, dit is een praktisch blog waarin ik uitleg hoe ik het gedaan heb en waar je rekening mee moet houden. Dit blog gaat over hoe je naar IJsland kan en wat de risico’s zijn. De afwegingen die ik gemaakt heb gelden wellicht niet voor jou en zijn gebaseerd op mijn persoonlijke situatie.

Reisadvies.

Ergens begin december 2020, ten tijde van mijn beslissing om te boeken was het reisadvies oranje. Dat is het nu nog steeds. (jan 2021). IJsland staat echter op de lijst met veilige landen. En de overheid van IJsland legt geen beperkingen op aan reizigers vanuit de EU. Je bent er dus welkom en kan terug zonder een negatieve PCR-test.

Wel moet je als je IJsland binnenkomt een test doen, vijf dagen in quarantaine en daarna weer een COVID test doen. Daarna ben je vrij om te gaan, mits de testen negatief zijn. Op de site covid.is wordt alles uitgelegd. Het is daarom niet interessant om voor een weekje te gaan.

Samengevat:

  • IJsland staat op de lijst met veilige landen
  • Geen pcr-test bij terugkeer
  • Geen 10 dagen thuis quarantaine
  • Vijf dagen quarantaine in IJsland
  • Minimaal voor twee weken gaan

Iceland Air.

Aangezien veel van de low-cost-carriers niet vliegen heb ik gekozen voor Iceland Air. Ze vliegen op de woensdagen en zaterdagen. Op de site bieden ze ook andere dagen aan maar die vluchten worden vaak gecanceld wegens gebrek aan passagiers. Kies dus voor een woensdag of zaterdag als je dat wilt voorkomen.

Een retourvlucht kostte mij ongeveer 350,- Maar dat kan goedkoper als je eerder boekt. Echter een reis zoals deze plan je niet lang van tevoren lijkt me. En zie het zo: Je betaalt wat meer dan normaal maar daarvoor krijg je een leeg eiland terug. Is ook wat waard toch? Het vliegtuig was beide keren half gevuld en er zat dus niemand naast me.

Auto.

Voor vertrek heb ik een auto geboekt voor twee weken. De reservering kan je kosteloos annuleren als je onverhoopt niet gaat. Veel bedrijven in IJsland hebben zich aangepast aan die mogelijkheid dus wat dat betreft kan je risicoloos al een aantal zaken boeken.

Ik heb een Dacia Duster gehuurd met vierwielaandrijving en banden met spikes erin. Dat is voor de winter wel een aanrader. Ik heb het nodig gehad. Inclusief de maximale verzekering was ik ongeveer 900,- kwijt voor de twee weken huur. Er zijn veel aanbieders, die vergelijkbare prijzen hanteren. Ik heb gehuurd bij northernlights. Je kunt er ook voor kiezen om pas een auto te huren na je tweede test.

Verblijf en quarantaine.

Veel IJslanders verhuren huisjes of een appartement of kamer. Ik heb gekozen voor Airbnb en het aanbod was enorm. Er zijn regels rondom de vijf dagen quarantaine waaraan een verhuurder moet voldoen. Op de site van Airbnb zie je of ze aan de hygiëne-eisen voldoen voor een vijf dagen quarantaine. Dat doen de meeste. En bij twijfel kan je altijd even contact opnemen met de verhuurder.

Ik heb gekozen voor een verblijf in Vik. Je mag vanaf de luchthaven een stuk rijden naar je quarantaine verblijf en ook weer een stuk voor je tweede test. Ik heb voor Vik gekozen omdat er een hoop te zien is in de omgeving. En omdat ik later door wilde rijden naar het Oosten van IJsland. Je mag tijdens je quarantaine namelijk wel wandelingen maken. Dat kan in de omgeving van Vik prima. Maar er zijn zat andere plekken te bedenken waar je zou kunnen verblijven.

Tijdens mijn rit naar de tweede test ben ik onderweg hier en daar gestopt op lege parkeerplaatsen bij bezienswaardigheden en heb zodoende een leuk dagje uit gehad. Of dat mag? Er was niemand die er last van had of er wat van zou kunnen vinden. Verder geen idee, maar ik zou het niet gedaan hebben als er ergens een groep mensen zou zijn geweest. Gebruik je gezond verstand en zoek geen drukte op.

Eystrahorn Iceland

Boodschappen tijdens quarantaine.

De verhuurder van mijn appartement heeft vooraf boodschappen gedaan die ik aan haar heb doorgegeven. Ik heb daarvoor de site van de supermarkt Netto gebruikt om een beetje een idee te hebben van de producten en prijzen. Bij aankomst trof ik een gevulde koelkast aan en de rekening die ik via paypal direct heb overgemaakt. Alle Airbnb verhuurders die ik op voorhand heb gesproken bieden deze service aan.

De gemiddelde prijs die ik heb betaald voor een nacht in een Airbnb was 55,- Vaak koos ik voor een guesthouse met gedeelde keuken en badkamer. Alle keren was ik de enige gast en had ik dus een heel huis voor dat bedrag. De bedden waren elke keer uitstekend en ook de badkamers, soms met hot-tub buiten, waren schoon en goed voorzien van handdoeken etc. Er was altijd gelegenheid om te koken. Peper, zout, olijfolie en oploskoffie was altijd aanwezig en hoef je dus niet zelf mee te nemen.

Ik heb alleen mijn eerste verblijf van tevoren geboekt. Alle overige boekingen heb ik op de dag zelf gedaan of de avond ervoor. Super vrij om te kiezen wat je doet dus. Dat is normaal in IJsland wel anders, maar nu kan het zo.

Öxaráfoss waterfall panorama

Samengevat. Reizen naar IJsland kan gewoon.  Maar je moet een aantal onzekerheden accepteren en voor minimaal tien dagen of twee weken gaan. Veel kan op het laatste moment geannuleerd worden zonder (veel) extra kosten. De prijzen van verblijf zijn stukken lager dan “normaal”. Je kunt boeken waar je wil en er is altijd plek.

Wat je verder nog moet weten.

  • Winkels en restaurants zijn open. Restaurants en bars tot max 22:00 uur.
  • Mondkapjes zijn gewenst/verplicht in winkels en tankstations.
  • Testen gaan super vlot en binnen 5 uur heb je de uitslag per sms.

Let op.

Wegen worden niet afgesloten ivm met het weer. Normaal doen ze dat wel, maar omdat er nauwelijks toeristen zijn nu niet. Hou het weer dus goed in de gaten en overleg eventueel bij een tankstation als je twijfelt over een route ivm de weersverwachting. Het weer in IJsland kan verraderlijk en zeer extreem zijn. Ook hier geldt weer dat gezond verstand gebruiken raadzaam is.