Deze foto kan iedereen in Arnhem maken.

Deze foto kan iedereen in Arnhem maken, want iedereen in Arnhem kent dit plekje. De Witte watermolen, of Molenplaats. Aan de Jansbeek, in het Sonsbeekpark. De beek waar Arnhem aan is ontstaan. Het is een karakteristiek plekje, en vanaf de Sonsbeekweg gezien een ideale fotolocatie. Voor mensen die Arnhem niet kennen is het lastig voor te stellen dat deze plaats bijna midden in de stad ligt.

Ik schiet dit plaatje regelmatig. In onderstaande uitleg vertel ik hoe je als beginnend fotograaf deze foto maakt en wat je er voor nodig hebt. Grote kans dat je met een interessante en mooie foto thuis komt. De beste foto is immers nog altijd de foto die je morgen gaat schieten!

Wat de foto interessant maakt.

Wat ik leuk vind is dat het een typisch Arnhems plaatje is. Maar ook dat het een aantal elementen bevat die het voor mij een interessante foto maken. Het water in de voorgrond als leidende lijn naar het onderwerp, de watermolen en bomenrij. De lucht als achtergrond en eventuele weerspiegeling in de voorgrond. Deze foto pakt naar mijn idee het beste uit als er iets in de lucht gebeurt. Wolken of een kleurrijke zonsondergang. Op een windstille dag in de lente of herfst zijn de condities het meest ideaal. De zon gaat dan vrijwel direct achter de watermolen onder en dat geeft doorgaans een mooie lucht met kans op reflectie in het water. Om en nabij zonsondergang is dus het beste tijdstip om deze foto te maken wat mij betreft.

Wat heb je nodig?

Een instapmodel spiegelreflex of systeemcamera met een lens die een bereik van 30-35mm heeft is genoeg. En eventueel een statief. De kitlens van 18-55mm is dus een prima optie. Iedere (beginnende) fotograaf heeft een lens in dit bereik. Of kan die makkelijk even lenen. Bovenstaande foto’s zijn allemaal tussen de 30 en 35mm geschoten op een camera met cropfactor 1.6. Fotografen met een full-frame camera zouden met een 50mm objectief goed uitkomen. Als je niet weet welke camera je hebt is het zeer waarschijnlijk geen full-frame en zit je met de kitlens, of vergelijkbaar bereik, dus goed. Een statief is handig (rond zonsondergang) maar hoeft niet persé.

Hoe maak je de foto?

Als je op de fotolocatie bent, ga dan zoveel mogelijk links aan het water staan. Ik kies doorgaans een laag standpunt. Een halve meter boven het stoepje ongeveer. Een beetje bukken dus of een statief gebruiken. Scherpstellen op de watermolen of een lichte en contrastrijke plek in de lucht, bijvoorbeeld achter de bomen. Denk eraan de camera in de portret stand vast te houden, dat werkt bij deze foto beter.

Frame de foto zo dat er links onderin nog een stukje van het riet of de oever van de beek zichtbaar is. Dit versterkt de leidende lijn richting de watermolen en maakt de foto interessanter. Afhankelijk van de situatie kies je een compositie waarop het onderwerp, de watermolen, ongeveer op een derde van de onderkant van het frame staat. Wil je de nadruk op de weerspiegeling leggen dan is een symmetrische compositie, dus onder en boven evenveel in beeld, een beter idee. Of schiet er gewoon een paar en kijk later welke er het beste uitkomt.

Camera-instellingen

Begin met het kiezen van de juiste compositie zoals hierboven beschreven. Het makkelijkste is om de camera in diafragmavoorkeuzestand te zetten. Dat is de AV of A stand. Of gebruik de M stand. Kies een diafragma van boven de 7.1, bijvoorbeeld 11 is in de meeste gevallen prima, en zorg dat de ISO op 100 staat.

Als je voor de AV of A stand hebt gekozen past de sluitertijd zich nu vanzelf aan. Zorg ervoor dat de sluitertijd niet veel onder de 1/80ste komt als je uit de hand schiet om bewegingsonscherpte te voorkomen. Pas het diafragma aan zodat de sluitertijd daar boven blijft en zorg er tegelijk voor dat het diaframa getal niet onder de 7.1 komt. Lukt dat niet meer omdat er te weinig licht is, schroef dan de ISO een beetje op, maar pak liever een statief. Een paar stapjes hogere ISO levert namelijk al direct veel ruis op.

Veel plezier en stuur me even een berichtje op Instagram als je naar aanleiding van dit blog aan de slag bent gegaan, ik ben benieuwd naar de resultaten!